torsdag 13 december 2007

Kulturföreningen Aztors Historia


Historien var som så att Per Örvind, Yvonne Bäckström, Mikael Stoltz, Henrik Qviström, Johnny Karlsson, Alexandra Kern och möjligtvis några till samlades och ville bilda en förening för att skaffa replokaler till band och att det skulle ske utan att behöva involvera studieförbund där man behövde vara 5 personer i en studiecirkel för att få tillgång till deras lokaler. Henrik hade bl.a. spelat med mig i Dispyt och repat i ”Hunddagiset” på bårstabergen. Johhny hade spelat i ”Grupp 8 Alright” och repat i ”pisslokalen mellan Täljegymnasiet, sjukhuset och kanalkafét. Johnnys flickvän Alexandra, som målade ville också ha tillgång till lokal att måla i och så och därför blev föreningen breddat till inte enbart musik utan ”all typ av kultur”. Först kallades föreningen för ”tak över huvudet” men ganska snabbt byttes det ut mot Aztor. Henrik vet kanske historien bakom men jag tror det var någon granne till Johhny och Alexandra där de bodde i Pershagen i ett gult ruckel som hette så. Några konserter anordnades, bland annat en i Täljegymnasiets aula där Dispyt spelade, Grupp 8 Alright, Grandpa is a flower och en basduo; Kvackarkärringens allroundbasar, bestående av Roger Eriksson och Pär Örwind. Det är möjligt att Lotta Arvidsson sjöng ihop med Susanne Nordin eller Jotte Lindell också, jag minns inte riktigt. Kanske även Gasbaletten uppträdde.

1986:
21/2 på Hornet: Rascar Capac, Narziss und Goldmund, Kungens män, Ants in the pants, Animal Island
16/3 Hörsalen: Wardance, Ants in the Pants

Sedan följe ett par spelningar i Hörsalen Luna med bl.a. Pärlfiskarna, Olle ollon och de utslängda och som det står i det första numret av medlemstidningen för Aztor;
Kvartetten och Rascar Capac Söndagen den 20 April 1986. Tidningens redaktion bestog av Erik Båvner (APL), Conny Nimmersjö (bob hund), och Per Örvind (Dispyt) och innehöll en serie av okänd, en dikt av Johhny Karlsson, affisch för hörsalsspelningen, ett foto och en dikt av Alexandra Kern, två små krönikor av Jerry Åhman och Conny Nimersjö samt en Älg och en krönika av Erik Båvner.

Nummer två av tidningen innehåller inte någon info utan mest tomma rutor i berist på bidrag från Erik Båvner, Richard Levin och Mikael Stoltz

Nummer tre meddelar om en gala i stadsparken den 24 Maj 1986 ihop med föreningen Södertäljebor mot Rasism, Bevara Sverige Blandat och Kulturnämnden. Under parollen Stoppa Rasismen spelar följande band:
Klägg, Rascar Capac, Guldåldern, Fisksätra Havskör, Jimena och Tomas, Olle Ollon och de utslängda, Passion Puppets, Lent Linne, Ants in the Pants, Grandpa is a Flower och så står det att Peter Biro ska uppträda som ”hemlig gästartist”.

28/6 i Hörsalen: Bells, Grandpa is a Flower (finns på film hos Claes Lernerstedt), Strebers (senare kända som Dia Psalma - nu skivaktuella) En anekdot: Denna spelning var ursprungligen planerad till stadsparken men eftersom det regnade ockuperade vi Luna hörsal. ABAB-vakten som kom och skulle stänga när vi höll på som bäst blev inte direkt överlycklig. Han var nog närmare en hjärnblödning än någonsin tidigare…

Vid något tillfälle, innan vi fick lokal blev HQ kontaktad av en dokumentärfilmare från SVT som ville dokumentera våra försök att skaffa lokal. De stämde träff men HQ försov sig. Sedan stämde de träff en gång till. HQ försov sig den gången också. Det blev ingen film

1987:
Vi har vi fått vår lokal på Strindbergsvägen 1 och det snickras och bankas och byggs och målas. Fredrik Hjortberg (Ahlberg?) ser till att en liten Scen byggs och Tomas Lindell Böjer och blöter trästavar för att skapa en rundad bar. Sedan byggs det två replokaler, väggar målas vita och tavellister sätts upp runt om. Jag och Thomas Lindell ligger och målar i alla snygga sprickor i golvet med röd färg så att det ser ut som blodådror. Styrelsen vid denna tid består av Tomas Lindell, Thomas Söderström, Anders Ålander, Erica Larsson, Anna-Carin Persson, Mig och Henrik Qviström. Redaktionen är mig, Erik Båvner, Pär Örvind och Yvonne Bäckström. Göran Johansson sköter en fotosektion. Vid årsmötet fanns bl a följande personligheter med (förutom några av de ovan nämnda, : Jonas Persson (sedemera präst, då läste han majakovskijdikter), Mikael Sundström (St. Mikael), Hans Qviström, Lina Eriksson, Jukka Hyvärinen, Patrik Jonsfjord (Honeycave, Sonny Crocket), Danne Öberg mm. Via Göran Johansson och Fotosektionen anordnas ”Bild och Bärs”.
I den här vevan anordnades Onsdagsrock på trombon med huvudattratiktioner som Eldkvarn, Sussis Orkester samt Chicago Express med lite lokala band som förband, det jag vet är att före Eldkvarn den 25 Februari spelade El Colonel och före Sussi den 22 April 1987 spelade Say What, Y-B Band, Buried Manilows, Twilight Souls och Dogberry Bluesband. (den gången var det samtidigt något j-a idrottsevenemang så de flesta besökare stod nog även på scenen….) På sommaren på Garvaregården på torekjällberget anordnades regnrockar den 13 Juni med Say What, ST.Mikael, Buried Manilows, Deefees och Toni Holgersson. Den 27 Juni spelade Twilight Souls och sen anordnades en musikfest den 21 November på Hornet där Twilight Souls, Prime-Time, Say What, Buried Manilows, Ämlans Dret och St. Mikael (sundis) spelade. På Aztor repar bl.a. Acapella; ett instrumentalband med Roger, Fredrik, Johan Lindell och Snucke.

1988:
Under 1988 körde vi sedan Onsdagsrock i vär lokal varje onsdag men vilka band som spelade och hur många som tittade är det svårt att finna, kanske Anders Ålander, som var kassör minns. Men bl.annat hölls en musikfest i stadsparken den 6 Augusti, Onsdagsrock den 2 November och då uppträdde Ämlans Dret och Baltic Stars för 50 personer. 23 November uppträdde Acapella för 20 Personer och den 7 December spelade Bluesväder för 30 Personer.

För att kunna betala hyran varje kvartal ordnades fester med ungefär samma intervall. En investering som betalade sig snabbt var ”järnet” för varma mackor.

Efter valet 1988 bjöd vi in alla ledamöter i kommunfullmäktige till en av våra fester. Endast en M-ledamot kom, eftersom HQ var ordförande tog han hand om honom, så jag vet inte vad som diskuterades.

Det finns under året ett intresse för film och teater och därför innefattar medlemmarna Ann-Sofie Elmborg och Johannes Runeborg från filmklubben parentesen samt Sten Lundin och Per Gideonson som sedemera skapade rubriker med Sump-TV.

Johannes Runeborg spelade in en kortfilm om Sverige i Aztorlokalen. Den vann första pris i en internationell filmtävling.

1989:
1989 Var det 31/3 rock med Clear Sound, 14/4 Four Sure + Freak, 13/5 Toni Holgersson men Årets första konsert var med ”Invandrarbyrån”. Också i April var det Jazzkonsert med Ann-Sofie Söderquist.
Året avslutades med en tillställning den 16 December med Comedia Infantil som för kvällen spelade Jazz. Ett annat band som spelade var Aptricket.

1990:
90-talet inleddes med att vi anordnade en kostutställning som hette ”I Dantes Fotspår” men detta kan det talas mer om ifall det görs en expose över konstlivet i S-tälje.
Det anordnades filmvisningar; bl.a visades Blade Runner.
Det anordnades fester: bl.a Halloweird.


1991:
Minnet finns inte utan att man har visst stöd så vad som hände 91 är som bortblåst. Konserter anordnades med Ramlösa Quartet, Rambler, Freak, HoneyCave och Happy Dead Men

1992:
92 den 9 Maj spelade Liston Hillbillies och Elaka Elis and the Family och den 6 Juni spelade Cloudberry Jam och Incredible Melting men.

1993:
På våren 1993 anordnar Patrik Westman en punkfest, med Röjkommandot och Gaskammarkören. (Anders Ålander har film på framträdanden) LT fick nys om detta och ringde Sten Lundin för en sk. intervju. "Journalistens" sista fråga var hur många i bandet som hade kängor. Excuse me? Jo Lundin hade hört rätt och svarade väl lite förvånat - Ja, tre stycken kanske. Dagen efter gick det att läsa att ett nazistband skulle komma till Telge.

1994-2002
Vad hände sedan… Ingen dokumentation har jag kvar men jag minns fler spelningar med Freak och med de första versionen av MooseQuartet. En ny era med Tunga Hårdrocksband intog scenen med band som At the Gates, Edicius och Consealed, Bobba Do Fish mm och det blev konserter med Dark Funeral 13/1 1995 och annan metal. Det gjordes försök med festivalkoncept på Tom Tits Parkering med Grov Paprika, Kon-Elis, Freak, Accused in a hat, en f.d. Thin Lizzy-medlem Eric Bell och Tiamat. Året efter försöktes detta göras om i Folkets park men det var mer folk på scen än i publiken så försöken lades ner. Jag slutade i föreningen och sakta dog föreningen och nu står det hyreshus på den plats där lokalen fanns. Senare band som spelade på Aztor var Baby Shiva, Stefan Lindstedt skriver 2002 I LT att han arrangerat konserter på Aztor.
Kanhända att nämnda personer och band i denna ”krönika kan minnas mer. Kanske någon har några bilder, Kanske det finns något reportage i LT. Jag vet inte.

Någon gång under 1990-talets andra del blir föreningen utsatt för en polisrazzia. Det visar sig dock att Aztor till punkt och pricka följde reglerna för alkoholservering i slutna sällskap. Kanske kan man ett inspektionsutlåtande uppsatt? Anders Ålander vet mer

En annan anekdot: När kommunen dömt ut byggnaden som olämplig som barnstuga tog SSS över den för att driva, just det DAGIS! Vid ett tillfälle lär man ha låtit barn på ”simläger” sova över under en helg, dom lär ha fått lite svårt att sova…

Denna text sammanställd av Per-Olof Sandberg Flygare med binägen hjälp av samlade Aztortidningar samt minnen från Fredrik Hjortberg, Roger Eriksson, Per Örvind, Anders Ålander, Joppe Strömberg.

6 kommentarer:

Joppe Strömberg sa...

13/1 1995 spelade dessutom Dark funeral, Amon Amarth och två band till på Aztor. De två första banden är ju världsstjärnor idag. Jag hade förmånen att få jobba med Amon Amarth för lite sen, när de var förband till Dimmu Borgir. Frågade då om de kom ihåg något av detta evenemang. Tyvärr gick lite saker sönder så det blev aldrig något klart svar på den frågan. Men om jag inte tar fel så var halva bandet med även på den tiden. Lite skoj tycker jag.

Lage sa...

Jag som var en av dem som var med på tiden runt 92-till slutet kommer väl ihåg hur KF Aztor verkligen förverkligade våra då ungdomsdrömmar med att få stå på en scen och sprida den musik vi då ansåg var världens bästa ;)

Har många goda minnen från den tiden och även ankedoter som en idag är etsade djupt i själen...

Kommer aldrig glömma första gång då jag bland annat var med och arrangerade en Öl-tillställning då styrelsen undrade om vi var mer eller mindre tokiga som ansåg att vi behövde 2-3ggr mer öl än brukligt och ölen var slut innan 22 den kvällen ;)

Kommer ihåg sista gången jag stod på scenen på Aztor med då ett band som hette S.o.M och vår ljudvåg av samplingar och distad sång knockade folket som var där ..

Andra saker man kommer ihåg är kommentarer från lokala band som : "Har man inte lirat på Aztor finns man inte som band" ;)

Har en del plancher liggandes med gig man gjorde där med Bobba do fish, Edicius ;)

Mvh Johan "Lage" Lag

Pox sa...

Hur får jag tag i Lag...
Underbart Lage att få dina kommentarer.
Hur får jag tag i dig för fler kommentarer?
//P

Anonym sa...

Jättekul att läsa det här.
Jag var på Aztor ett antal gånger och var där också då Dark Funeral och Amon Amarth spelade -95. Mötte dem på tåget innan och fick Amon Amarths demotape som jag fortfarande har kvar nånstans i källaren.

Visst kommer jag ihåg Lage också, samt hans band Bobba Do Fish med Patrik också :)
Alla i tälje känner varandra på nått sätt.
Roliga minnen har man från den tiden.

/Pippi

Daniel Eneström sa...

Kul att läsa om Aztor. Många fina minnen därifrån. Spelade själv med mitt dåvarande band Sumerion ett par gånger på den gigantiska scenen. :-)

Jag ser att du inte har så mycket info om tiden under andra halvan av nittiotalet. Kanske Hugo och Holger Thorsin från Concealed (senare Noctes) har mer info? Jag vet att de var synnerligen inblandade i föreningen under den tiden.

/Daniel

Anonym sa...

Uppställningen på den där spelningen var:
- Dark Funeral
- Amon Amarth
- A Canorous Quintet
- Sanguinary
- Concealed